Unikanie mięsa pozwala obniżyć poziom cholesterolu we krwi, co skutecznie obniża ryzyko problemów sercowo-naczyniowych. Wegetarianie i weganie rzadziej doświadczają nadciśnienia, nadwagi i nowotworów układu pokarmowego. Brak mięsa w diecie pozwala zmniejszyć ryzyko zespołu metabolicznego, wpływającego na występowanie cukrzycy typu 2, chorób serca i udarów. Dieta uboga w mięso, lecz bogata w błonnik, korzystnie wpływa na funkcje trawienne, a także na kondycję skóry. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy opóźnia starzenie się skóry – powstawanie zmarszczek i brązowych plam. Dodatkowo spożywanie owoców i warzyw poprawia samopoczucie, a także zwiększa poziom energii.
Te produkty powodują cukrzycę u Polaków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?