MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Domowe batony pyszne jak snickersy. Bez grama cukru i mąki. Wypróbuj przepis na zdrowe keto batony z solonym karmelem i orzeszkami

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Wideo
od 7 lat
Domowe batoniki z czekoladą i słonym karmelem to zdrowy deser zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Nie zawierają glutenu ani cukru, są więc dozwolone dla osób stosujących różnego rodzaju diety, w tym ketogeniczną. Smakują wyśmienicie i bardzo łatwo je przygotować.

W skrócie

Dziś mam dla ciebie przepis na wyśmienite domowe batony, które przygotujesz w kilka chwil, ale będziesz się nimi zajadać nawet kilka dni. I to bez wyrzutów sumienia, bo nie zawierają cukru. Batoniki robię na spodzie z mąki migdałowej i kakao, a do tego przygotowuję domowy słony karmel z masła orzechowego. Całość polewam wyśmienitą polewą czekoladową. Ze względu na wygląd i smak batony przypominają popularne snickersy, są jednak znacznie zdrowsze. Mogą je jeść osoby uczulone na gluten, ograniczające cukier oraz stosujące dietę ketogeniczną. Taki deser możesz z czystym sumieniem zapakować dziecku do szkoły jako słodką przekąskę na drugie śniadanie. Batony ze względu na zawartość masła orzechowego są bardzo pożywne, więc jedna porcja z pewnością wystarczy.

Czy na diecie ketogenicznej można jeść słodycze?

Dieta ketogeniczna polega na wyeliminowaniu węglowodanów, które znajdują się m.in. w mące oraz znacznym ograniczeniu cukru. Osoby stosujące te dietę nie mogą więc jeść tradycyjnych ciast czy deserów. Doskonale sprawdzą się tu domowe keto batony, do których zamiast mąki dodajemy zmielone migdały (nazywane również mąką migdałową). Cukier zastępujemy natomiast bardzo zdrowym syropem klonowym. Na diecie ketogenicznej można spożywać tłuszcze, m.in. masło orzechowe czy olej kokosowy, które występują w przepisie na domowe batoniki a la snickersy.

Domowe batoniki smakują jak snickersy, ale nie zawierają cukru i innych dodatków. Na kolejnych zdjęciach galerii zobaczysz, jak przygotować keto batony
Domowe batoniki smakują jak snickersy, ale nie zawierają cukru i innych dodatków. Na kolejnych zdjęciach galerii zobaczysz, jak przygotować keto batony krok po kroku. Karolina Głogowska

Domowe keto batony – przepis na batoniki a la snickers

Czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie
Porcja: 12 batonów
Poziom trudności: łatwe

Składniki:
Na spód:

  • 200 g mąki migdałowej (mielonych migdałów),
  • 3 łyżki kakao,
  • 2 łyżki syropu klonowego,
  • 5 łyżek oleju kokosowego.

Na domowy słony karmel:

  • 8-10 łyżek masła orzechowego lub pasty orzechowej ze 100% orzeszków arachidowych,
  • 2 łyżki oleju kokosowego,
  • 2 łyżki syropu klonowego,
  • szczypta soli,
  • 100 g niesolonych orzeszków ziemnych.

Na polewę czekoladową:

  • 150 g gorzkiej czekolady,
  • łyżeczka oleju kokosowego.

Jak zrobić domowe batony a la snickersy?

  1. Najpierw przygotowałam spód. Do miski wsypałam mąkę migdałową, dodałam kakao, roztopiony olej kokosowy i syrop klonowy. Całość dokładnie wymieszałam, powinna być dość wilgotna.
  2. Spód umieściłam w keksówce i lekko ugniotłam. Jeśli chcesz, możesz użyć kwadratowej foremki i dla pewności wyłożyć ją papierem do pieczenia.
  3. Spód wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam 10 minut. Następnie zostawiłam do ostygnięcia.
  4. W tym czasie zrobiłam domowy słony karmel. W rondelku wymieszałam masło orzechowe, syrop klonowy, olej kokosowy i sól. Lekko podgrzałam, żeby składniki lepiej się połączyły.
  5. Na upieczony spód wysypałam orzeszki, a na nich ułożyłam domowy słony karmel. Wstawiłam do lodówki na pół godziny.
  6. Przygotowałam polewę czekoladową. W rondelku rozpuściłam olej kokosowy i czekoladę. Podgrzewałam i mieszałam do uzyskania gładkiej masy. Odstawiłam do lekkiego ostudzenia.
  7. Polewę wylałam na słony karmel, wygładziłam szpatułką i wstawiłam do lodówki na dwie godziny.
  8. Po tym czasie wyjęłam deser, który wygląda jak wielki baton. Nożem odchyliłam brzegi delikatnie wyjęłam. Baton jest na tyle zwarty, że powinno się udac bez problemu. Pokroiłam go na 12 mniejszych batoników.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Domowe batony pyszne jak snickersy. Bez grama cukru i mąki. Wypróbuj przepis na zdrowe keto batony z solonym karmelem i orzeszkami - Strona Kuchni

Wróć na szczecinek.naszemiasto.pl Nasze Miasto