MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Wiosenne dania ze szparagami na obiad. Zobacz 7 sprawdzonych przepisów na pyszne posiłki. Wśród nich polecamy przysmak z boczkiem

Anna Daniluk
Anna Daniluk
W naszej galerii zebraliśmy 7 przepisów na dania ze szparagów. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć wiosenne propozycje.
W naszej galerii zebraliśmy 7 przepisów na dania ze szparagów. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć wiosenne propozycje. od lewej: Katarzyna Puczyńska/Kasia Nowicka/Katarzyna Puczyńska
Sezonowe dania ze szparagami to prawdziwy rarytas. Na polskie szparagi trzeba czekać do połowy maja. Niecierpliwi smakosze mogą skorzystać z warzyw sprowadzanych zza granicy. W dyskontach spożywczych aktualnie dostępne szparagi pochodzą z Hiszpanii i Egiptu. Zebraliśmy najlepsze przepisy na szparagi na pożywny obiad.

W skrócie

W polskich sklepach dostępne są białe, zielone i fioletowe szparagi. Smak zielonych i fioletowych szparagów jest najbardziej rozwinięty. Można opisać go jako słodko-ziołowy z siarkowym posmakiem. Szparagi są niskokalorycznym warzywem, dlatego doceniają go osoby dbające o linię. W 100 gramach surowych szparagów jest tylko 20 kalorii. Szparagi można śmiało łączyć z różnymi sezonowymi składnikami. Część osób może być zaskoczona i zachwycona surowymi szparagami podanymi z sosem na bazie truskawek i octu balsamicznego. Z pewnością warto wypróbować nawet nieoczekiwane zestawienia smaków w zaciszu własnej kuchni.

W naszej galerii zebraliśmy 7 przepisów na smakowite dania ze szparagów

Jajka do dań ze szparagów

Podstawową zasadą łączenia składników, jest zestawienie podobnych smakowo produktów. Dlatego siarkowe szparagi znakomicie smakują z jajkami w różnej postaci. Proste danie złożone z ugotowanych szparagów zaserwowanych z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim będzie wyglądać elegancko i wykwintnie. Można także usmażyć frittatę ze szparagami na obiad. We Francji przyrządza się oeufs Jessica, czyli jajka zapiekane z siekanymi smardzami, szparagami doprawionych wywarem mięsnym.

Dania ze szparagami z dodatkiem sera

Szparagi świetnie smakują z posiekanym czosnkiem. Do szparagów warto dodawać różne gatunki serów np.: parmezan, burrata lub feta. Polecamy sięgać po polskie sery długo dojrzewające, które coraz częściej mają intrygujące nuty smakowe np.: orzechów i czerwonych porzeczek.

Zioła do dań ze szparagów

Składnikiem, który znakomicie podbija smak szparagów, jest świeża mięta. Wystarczy ugotować na parze warzywa i polać je sosem miętowym z otartą skórką cytryny na bazie oliwy z oliwek. Świetnie też sprawdzi się kolendra i natka pietruszki, które idealnie połączą się z sosem na bazie cytrusów.

W naszej galerii zebraliśmy przepisy na dania ze szparagów

Dania ze szparagów z grzybami

Szparagi to warzywa, które idealnie komponują się z leśnym smakiem grzybów. Można podawać je w sosie borowikowym albo z pierwszymi kurkami smażonymi na maśle. Szef kuchni David Walchuck z restauracji Chanterelle w Nowym Jorku proponował tartę szparagową z podsmażonymi smardzami w sosie ostrygowym na bazie madery. W wersji luksusowej można łączyć zupę szparagową z kawałkami trufli, które podbiją ich leśny smak.

Mamy nadzieję, że nasze wskazówki i przepisy z naszej galerii zainspirują was do eksperymentowania w kuchni.

Źródło:

  • „Leksykon smaków” Niki Segnit

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Wiosenne dania ze szparagami na obiad. Zobacz 7 sprawdzonych przepisów na pyszne posiłki. Wśród nich polecamy przysmak z boczkiem - Strona Kuchni

Wróć na szczecinek.naszemiasto.pl Nasze Miasto