W powiecie szczecineckim działa 13 kół gospodyń wiejskich, w majowy weekend na boisku Zespołu Szkół nr 6 w Szczecinku zameldowało się siedem z nich. Panie – choć w kołach gospodyń wiejskich działa całkiem sporo panów – przygotowały różne lokalne specjały na konkurs kulinarny „Bitwa regionów”.
Koło TurboPomorzanki z poszczecineckiego Turowa upichciło placki ziemniaczane z pyszną okrasą, koło Lawendowy Zakątek z Nowego Koprzywna koło Barwic z kolei perliczkę z musem z białych warzyw i musem z malin. Oczywiście nie mogło także zabraknąć słynnego chleba koprzywieńskiego, którego receptura okryta jest tajemnicą.
- Nasz chleb był wypiekany zaraz po wojnie, na podstawie przepisów przekazywanych przez pierwszych repatriantów, ale na listę produktów tradycyjnych trafił w roku 2008 –
mówi Kazimiera Kula, wiceprzewodnicząca Lawendowego Zakątka, która zrobiła wiele, aby ten specjał wypromować. Tak samo, jak tytułowe lawendy, z który słynie Nowe Koprzywno. Gospodynie robią z nich herbatki, syropy i syropy.
Konkurs kulinarny dla KGW organizuje – pod auspicjami Ministerstwa Rolnictwa – Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Celem jest promocja polskiego jedzenia, regionalnych przepisów i tradycji kulinarnej przekazywanej od pokoleń. Konkurs zwieńczy finał ogólnopolski, na który pojadą zwycięzcy eliminacji wojewódzkich. Na te z powiatu szczecineckiego pojedzie KGW Mirabelki z Juchowo (gmina Borne Sulinowo). Panie przygotowały kaczkę nadziewaną wątróbką, kluski z omastą oraz kapustę zasmażaną.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?