5 z 9
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![CC BY 3.0...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/6d/c7/654114a4f073b_o_large.jpg)
fot. Wikipedia.ord/Matman z Lublina/CC BY-SA 3.0
Co można zjeść na cmentarzu? Niektóre przysmaki były znane jeszcze w czasach PRL-u. Poznaj regionalne produkty na Wszystkich Świętych
Lubelskie szczypki
CC BY 3.0
Szczypki (lub szczypy) to lubelski przysmak z Lubelszczyzny. Lubelskie szczypki to kolorowe i całkiem długie (15-centymetrowe) kawałki cukrowej masy, pakowane po 5 lub 10 sztuk w papierowe tutki. Robi się je z cukru, wody, ubitych białek, mąki ziemniaczanej, żelatyny, syropu smakowego i barwników. W przeciwieństwie do poznańskich rur i pańskiej skórki przepis na lubelskie szczypki nie jest owiany tajemnicą.