Festiwal chleba w Gwdzie Wielkiej. Impreza jak marzenie [zdjęcia]

Rajmund Wełnic
Rajmund Wełnic
Miało być swojsko, i było...
Miało być swojsko, i było... Rajmund Wełnic
Festiwal chleba połączony ze Szczecineckim Spotkaniem z Folkiem przyciągnął do Gwdy tłumy spragnionych swojskiego jadła i takiejż muzyki.

Każdy uczestnik na powitanie otrzymał pajdę chleba godowskiego ze smalcem i ogórkiem kiszonym. A to oczywiście nie koniec atrakcji – w programie były m.in. degustacja i sprzedaż produktów regionalnych, gry i zabawy dla dzieci i dorosłych, stoiska gastronomiczne oraz występy zespołów ludowych z regionu w ramach VI Szczecineckiego Spotkania z Folkiem.

CZYTAJ TEŻ:

Nie byłoby Festiwalu Chleba bez słynnego chleba godowskiego. Swego czasu trafił on na listę produktów regionalnych. Chleb gwdowski to wypiek państwa Danuty i Lecha Szlaz z Gwdy Wielkiej, od dwóch lat zajmuje się tym Kamil Drewniak.

Czym ten chleb różni się od dziesiątek innych wypiekanych w domowych warunkach? Bochenek wyróżnia się chropowatą skórką posypaną makiem, na przekroju widoczne są ziarna słonecznika i siemienia lnianego lub tylko siemienia lnianego. Chleb posiada lekko słony, kwaśny smak. Zapach intensywny z wyczuwalną nutą charakterystycznego kwasu.

Uwaga na chińskie telefony

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie