Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Sardynki to słonowodne i tłuste ryby, bogate w wielonasycone...
fot. Photosiber/gettyimages

Które produkty mają więcej wapnia niż mleko? Wprowadź je do jadłospisu i wzmocnij kości. Co warto jeść przy osteoporozie lub próchnicy?

Sardynki w puszce

Sardynki to słonowodne i tłuste ryby, bogate w wielonasycone kwasy tłuszczowe.

Włączenie ich do jadłospisu korzystnie wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, poprawia krążenie oraz zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.

Sardynki są również źródłem witaminy D która wspomaga pracę układu immunologicznego oraz może zmniejszyć ryzyko rozwoju depresji i nowotworów.

Porcja 100 g tych ryb jest źródłem 351 mg wapnia.

Zobacz również

Jelenia Góra świętuje 20. rocznicę wejścia Polski do Unii Europejskiej

Jelenia Góra świętuje 20. rocznicę wejścia Polski do Unii Europejskiej

Niezwykłe odkrycie. Aż 27 500 nowych kondydatów na groźne asteroidy

Niezwykłe odkrycie. Aż 27 500 nowych kondydatów na groźne asteroidy

Polecamy

Ostatni moment na rozliczenie PIT za 2023 rok

Ostatni moment na rozliczenie PIT za 2023 rok

Przegląd tygodnia od 21.04 w Szczecinku

Przegląd tygodnia od 21.04 w Szczecinku

Ubierz się, jak Małgorzata Kożuchowska. Te 3 wiosenne stylizacje są obłędne!

Ubierz się, jak Małgorzata Kożuchowska. Te 3 wiosenne stylizacje są obłędne!