Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kwaskowaty kompot z czerwonej porzeczki do obiadu. Sprawdź przepis na orzeźwiający napój. Tak gotowały nasze mamy

Redakcja
Cierpki kompot z czerwonych porzeczek można dosłodzić cukrem lub delektować się naturalnym smakiem owoców.
Cierpki kompot z czerwonych porzeczek można dosłodzić cukrem lub delektować się naturalnym smakiem owoców. Anna Daniluk
Gdy nadchodzi sezon na czerwoną porzeczkę nie ma prostszego sposobu na jej użycie, niż ugotowanie domowego kompotu. Poza cierpkim smakiem, apetyczną czerwoną barwą i kompot będzie źródłem cennych witamin. Wiele osób pozytywnie wspomina ten napój ze stołówek szkolnych i barów mlecznych w okresie PRL-u. Wypróbuj tradycyjny przepis na kompot z czerwonej porzeczki.

W skrócie

Czerwona porzeczka to znakomity składnik wytrawnych dań i słodkich deserów. Jednak jeśli dysponujecie niewielką ilością czasu, zachęcamy do zrobienia kompotu z czerwonej porzeczki. Potrzeba tylko 20 minut, aby cieszyć się fenomenalnym smakiem znanym z wakacyjnych obiadów u babci.

Kompot z czerwonej porzeczki – klasyczny przepis z miętą

Liczba porcji: dla 4-5 osób.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g czerwonej porzeczki,
  • 1 l wody,
  • 20 g cukru,
  • 6 listków mięty.

Jak zrobić kompot z czerwonej porzeczki?

Przygotowanie:

  1. Czerwone porzeczki należy umyć, oddzielić od gałązek i odszypułkować.
  2. Następnie w garnku trzeba zagotować wodę z cukrem.
  3. Do wrzątku należy dorzucić owoce, wymieszać i gotować przez 15 minut.
  4. Pod koniec gotowania trzeba dorzucić listki mięty i odstawić kompot do wystudzenia.
  5. Gotowy kompot z czerwonej porzeczki można wlać do dzbanka, butelki z korkiem lub zamknąć w słoiku na zimę.

Wypróbuj także kompot z agrestu:

Kompot z czerwonej porzeczki – właściwości zdrowotne

Kompot ugotowany bez cukru lub z niewielką zawartością cukru będzie zdrową alternatywą wobec napojów owocowych dostępnych w sklepach spożywczych. W domowym kompocie znajdą się witaminy, które znaleźć można w owocach czerwonej porzeczki i naturalnie występujący cukier.

Porzeczka czerwona ceniona jest głównie ze względu na owoce – zawierają one bardzo dużo witaminy C oraz witaminy PP. Porzeczka agrest to gatunek nieco ostatnio zapomniany, a szkoda, bo owoce agrestu są bardzo smaczne i dostarczają wielu cennych witamin (to bogate źródło witamin C i A) oraz potasu. Porzeczka biała ma właściwości zbliżone do owoców odmiany czerwonej. Ze wszystkich odmian porzeczki najwięcej witaminy C i składników odżywczych oraz właściwości leczniczych ma jednak porzeczka czarna – pisała Agata Orzełowska na portalu Strona Zdrowia.

Dodatki do czerwonej porzeczki

Domowy kompot z czerwonej porzeczki można także zestawić z innymi owocami. Świetnie smakuje kompot z czerwonej porzeczki i jabłek. Można także mieszać porzeczki z truskawkami, rabarbarem, czereśniami lub agrestem. Poza sezonem można gotować kompot z mrożonych czerwonych porzeczek. W ten sposób uzyska się smak lata nawet zimą. Wśród przypraw do kompotu z czerwonych porzeczek warto sięgać po korę cynamonu. W szczególności, gdy kompot ugotowany będzie z użyciem jabłek lub gruszek.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Kwaskowaty kompot z czerwonej porzeczki do obiadu. Sprawdź przepis na orzeźwiający napój. Tak gotowały nasze mamy - Strona Kuchni

Wróć na szczecinek.naszemiasto.pl Nasze Miasto