Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Ściąłeś pąki czosnku? Nie wyrzucaj ich! Są jadalne i pyszne. Zjedz jak szparagi, zrób pesto. Przepisy na przysmaki z pędów czosnku

Katarzyna Laszczak
Katarzyna Laszczak
Pędy kwiatowe czosnku należy ścinać (dzięki temu będzie miał większe ząbki i główki). Ale nie wyrzucajmy ich! Są smaczne i można je jeść na różne sposoby.
Pędy kwiatowe czosnku należy ścinać (dzięki temu będzie miał większe ząbki i główki). Ale nie wyrzucajmy ich! Są smaczne i można je jeść na różne sposoby. Katarzyna Laszczak
Pędy kwiatowe czosnku, które pojawiają się w czerwcu, to niedoceniane warzywo. Tak zwane strzałki czosnku są jadalne i bardzo smaczne, a można je przygotować na wiele sposobów. Sprawdź, jak wykorzystać pędy kwiatowe czosnku. Polecamy przepis na pesto, pędy gotowane, kiszone i inne pomysły.

Spis treści

Czerwcowy przysmak, czyli pędy kwiatowe czosnku. Co to jest?

Pędy kwiatowe czosnku wyrastają spośród liści rośliny. Są wysokie (czasem bywają zagięte lub wręcz zakręcone) i mają okrągły przekrój (w odróżnieniu od liści, które są płaskie). Kilkanaście centymetrów przed szczytem pędu widać zgrubienie, w którym kryją się pąki kwiatowe. Dalej wyrasta spiczaste zakończenie pędu. Całość przypomina smukłą strzałę i tak też pędy bywają nazywane (strzałki lub strzały czosnku).

Pędy kwiatowe wyrastają przede wszystkim w czerwcu i powinno się je usuwać. Dzięki temu czosnek pod ziemią wytworzy większe ząbki i główki. Dowiedz się więcej – jak ścinać pędy kwiatowe i o co zadbać, żeby mieć udane zbiory czosnku.

Jeśli sami nie uprawiamy czosnku, warto porozmawiać z zaprzyjaźnionym ogrodnikiem, bo jeszcze nie wszyscy doceniają ten czerwcowy rarytas i bywa, że pędy lądują w kompostowniku. A to błąd!

Co zrobić z pędami czosnku? Nie wyrzucaj ich!

Trzeba wiedzieć, że te pędy kwiatowe czosnku są jadalne! Mają wyraźny, czosnkowy smak, ale mniej ostry niż ząbki czosnki i są przyjemnie chrupiące. Można jeść je na surowo – drobno pokrojone dodać do sałatki, zastępując ząbki czosnku. Wzbogacą też smak wszystkich potraw, w których używamy tradycyjnego czosnku. Świetnie komponują się z ziemniakami, mięsem, różnymi warzywami czy pastami serowymi lub jajecznymi. Jeśli na surowo są dla nas zbyt ostre lub twarde, można je zblanszować, czyli włożyć do wrzątku na 2-3 minuty, a następnie przelać zimną wodą. Ale strzałki czosnku są także znakomitym samodzielnym daniem.

Pędy czosnku à la szparagi lub fasolka szparagowa

Strzałki czosnku mogą być dodatkiem do wielu dań. Wystarczy je lekko obgotować (przez 7-10 minut) w osolonej wodzie. Można je podawać z masłem, bułką tartą czy sosem holenderskim.

Pędy kwiatowe czosnku bywają nazywane strzałkami. Mogą być proste, ale często są skręcone. Nie wpływa to na ich walory smakowe, ani możliwość wykorz
Pędy kwiatowe czosnku bywają nazywane strzałkami. Mogą być proste, ale często są skręcone. Nie wpływa to na ich walory smakowe, ani możliwość wykorzystania. Katarzyna Laszczak

Masło czosnkowe ze strzałek

Pędy czosnku można też zblendować i wymieszać z masłem oraz odrobiną soli. Powstanie pyszne smarowidło do chleba lub grzanek.

Pesto z pędów kwiatowych czosnku – przepis

Łatwo też przygotować pesto z pędów czosnku. Dużą garść pędów kwiatowych czosnku należy pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować z podprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi, migdałami lub pestkami słonecznika oraz twardym serem, np. parmezanem. Dodajemy oliwę, można też dorzucić listki bazylii lub natkę pietruszki. Całość blendujemy, z dodatkiem soli i pieprzu do smaku. Można również dodać sok z cytryny, szczególnie jeśli pesto chcemy przechować dłużej (oczywiście w lodówce). Aby zapewnić jego większą trwałość, należy go zapasteryzować. Pesto z pędów czosnku jest znakomitym dodatkiem do makaronu czy kanapek.

Suszone pędy czosnku

Smak pędów czosnku można zachować na dłużej, susząc go. Najlepiej zrobić to w suszarce do grzybów i ziół. Wysuszone strzałki mielimy i używamy zamiast suszonego, zwykłego czosnku.

Przepis na kiszone pędy czosnku

To znakomita przekąska, przygotowywana tak, jak ogórki kiszone. Pędy czosnku można zblanszować, aby były bardziej miękkie. W słoiku należy ułożyć kwiatostany kopru, można też dodać ziele angielskie i liść laurowy oraz kawałek chrzanu, gorczycę, papryczkę chili. Układamy (dość ciasno) przygotowane pędy i zalewamy przegotowaną wodą z solą (na 1 litr wody 20 g soli).

Polecjaka Google News - RegioDom

Stoły na miarę Twojej rodziny

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Czy warto kupować dzisiaj mieszkanie?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Ściąłeś pąki czosnku? Nie wyrzucaj ich! Są jadalne i pyszne. Zjedz jak szparagi, zrób pesto. Przepisy na przysmaki z pędów czosnku - RegioDom.pl

Wróć na szczecinek.naszemiasto.pl Nasze Miasto