Włoskie, litewskie czy polskie? Wybierz przepis na pierogi

Materiał Informacyjny
Pierogi kojarzą się przede wszystkim z kuchnią polską, tymczasem są one specjalnością wielu krajów. Różnią się nie tylko wyglądem, ale też smakiem oraz sposobem przyrządzania. Poznaj przepisy na włoskie, litewskie oraz polskie pierogi i sprawdź, które są najlepsze.

Pierogi to smaczne danie obiadowe, które serwuje niejedna pierogarnia w Szczecinie, Krakowie, Warszawie czy każdym innym mieście. Można je znaleźć również w menu restauracji włoskich czy nawet litewskich. Różnią się jednak pod wieloma względami, dlatego poznaj przepisy na kilka odmian pierogów i znajdź swoją ulubioną.

Panzerotti – włoskie pierożki z Apulii

Panzerotti to smaczne pierogi w kształcie półksiężyców, z nadzieniem typowym dla włoskiej kuchni. Tradycyjnie są smażone na głębokim tłuszczu, ale mogą być przyrządzone w piekarniku.

Składniki na ciasto:

  • 570 ml ciepłej wody
  • 1 kg mąki typu 00
  • 12 g suchych drożdży
  • 20 g soli
  • 10 g cukru

Składniki na farsz:

  • 500 g sera mozzarella
  • 200 g sosu pomidorowego
  • szczypta oregano
  • szczypta soli.

Zacznij od wyrobienia ciasta drożdżowego. Gdy już będzie gładkie i elastyczne, uformuj w długi wałek i podziel na 20 równych części, a następnie zagnieć z nich kule. Wyłóż na tacę w dość dużych odstępach i włóż na ok. 2 godziny do ciepłego piekarnika, aby ciasto podwoiło swoją objętość.

W tym czasie przygotuj farsz na pierogi. Do miski wlej sos pomidorowy i pokrojony w kostkę ser, następnie dopraw do smaku przyprawami. Gdy ciasto będzie już gotowe, rozwałkuj kule na okrągłe placki. Na środku każdej z nich umieść farsz, a następnie sklej brzegi, tworząc półksiężyc.

Smaż w głębokim tłuszczu, aż pierogi osiągną złoty kolor.

Kołduny – pierogi w wersji litewskiej

Pierogi litewskie to bardzo popularny specjał nie tylko na Litwie, lecz także w Polsce. Kołduny zachwycają swoim oryginalnym smakiem, dlatego warto ich spróbować.

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej typu 500
  • letnia woda
  • sól.

Składniki na farsz:

  • 300 g mięsa wołowego
  • 100 g baraniny
  • 200 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • rosół, w którym ugotujemy kołduny
  • przyprawy do smaku: majeranek, pieprz, sól.

Do przesianej mąki dodaj sól. Stopniowo dolewaj ciepłą wodę i zagniataj ciasto, aż stanie się elastyczne. Gdy będzie gotowe, nakryj je miską i poczekaj, aż ostygnie. Następnie podziel je na kilka części, rozwałkuj cienko i wykrawaj z niego małe kwadraty.

Mięso zmiel w maszynce. Podlej zimną wodą, dodaj przyprawy, czosnek i cebulę. Wyrób składniki na jednolitą masę. Tak przygotowany farsz wykładaj na wycięty kwadrat i przykrywaj drugim kawałkiem ciasta. Dokładnie dociskaj boki ciasta, by obie części się skleiły. Powstałe kołduny wrzucaj partiami do wrzącego rosołu.

Pierogi podawaj w rosole albo okraszone masłem.

Polskie pierogi z nadzieniem mięsnym

Każda pierogarnia w Szczecinie, Wrocławiu, Kielcach czy Krakowie ma w swoim menu klasyczne polskie pierogi w wielu wariantach. Szczególną popularnością cieszy się wersja z mięsem – pożywna i bardzo smaczna.

Składniki:

  • 500 g ugotowanego mięsa rosołowego
  • ugotowane warzywa, np. 1 marchewka, 1/2 pietruszki
  • 300 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła.

Przygotuj klasyczne ciasto na pierogi z dowolnego przepisu. Następnie przystąp do przyrządzania farszu. Pieczarki dokładnie oczyść i pokrój na mniejsze części. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Oba składniki podsmaż na maśle. Do mięsa rosołowego dodaj warzywa i pieczarki z cebulą, a następnie całość zmiel w maszynce. Dopraw do smaku.

Ciasto rozwałkuj cienko, wytnij kółka i nakładaj farsz. Gotuj w lekko osolonej wodzie aż do wypłynięcia pierogów.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Wróć na szczecinek.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie