MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki...
fot. Iwona Zasuwa

Zrób pyszne owocowe przetwory bez cukru. Zachowasz smak lata i zyskasz zdrową przekąskę. Wypróbuj proste przepisy z sezonowych owoców

Złocisty mus jabłkowy z kurkumą

Składniki
▪ 2 kg papierówek lub innej żółtej odmiany jabłek,
▪ miód lub syrop z agawy (opcjonalnie, do smaku),
▪ 2 płaskie łyżeczki sproszkowanej kurkumy,
▪ 1/4 ekologicznej cytryny ze skórką,
▪ 5 łyżek świeżo wyciśniętego soku z cytryny.

Przygotowanie
1. Pokrój papierówki w dużą kostkę (mogą być ze skórką), usuń gniazda nasienne, skrop sokiem z cytryny, oprósz kurkumę i dodaj cytrynę ze skórką.
2. Zagotuj jabłka i duś ok. 15 min, po czym zmiksuj i zagotuj ponownie.
3. Nałóż mus do wyparzonych słoików.
4. Jeśli mus ma być jedzony na bieżąco, wystarczy schłodzić go i wstawić do lodówki. Mus na zimę pasteryzuj w piekarniku w temperaturze 120 stopni Celsjusza przez 15 minut, po czym dokręć gorące słoiki, przykryj kocem i pozostaw do wystygnięcia.

Zobacz również

Złe informacje na temat zdrowia Kate Middleton. "Księżna bardzo cierpi"

Złe informacje na temat zdrowia Kate Middleton. "Księżna bardzo cierpi"

Pierwszy trening Radomiaka pod wodzą nowego trenera [ZDJĘCIA, WIDEO]

Pierwszy trening Radomiaka pod wodzą nowego trenera [ZDJĘCIA, WIDEO]

Polecamy

Najmniejsze miasta Polski zamieszkuje kilkaset osób. Wśród nich popularny kurort!

Najmniejsze miasta Polski zamieszkuje kilkaset osób. Wśród nich popularny kurort!

Ryż na mleku z truskawkami. Idealny na pożywne śniadanie lub deser

Ryż na mleku z truskawkami. Idealny na pożywne śniadanie lub deser

Kroję botwinkę, wkładam do słoików i robię prostą zalewę. Na zimę będzie idealna

Kroję botwinkę, wkładam do słoików i robię prostą zalewę. Na zimę będzie idealna