Po złagodzeniu rygorów epidemicznych lokale gastronomiczne w Szczecinku mogą być już otwarte. Wcześniej mogły sprzedawać tylko na wynos.
Od 18 maja mogą już przyjmować gości. Ale ograniczeń jest sporo. Przede wszystkim jeden klient może przypadać na 4 metry kw. lokalu. To oznacza radykalne zmniejszenie pojemności. W pizzerii Due Gusti w Szczecinku na salę wejdzie teraz maksymalnie 25 osób, wcześniej około 50. Trzeba także zachować dystans 2 metrów między stolikami.
Klienci mogą zdjąć maseczki i rękawiczki dopiero siedząc przy stolikach. Lokal musi także zapewnić środki dezynfekcyjne.
Odwiedziliśmy także pub irlandzki Black Rock w Szczecinku. I tutaj trwały przygotowania, rozstawianie stolików. Działa już takż epizzeria w Piwinicy i Royal Grill&Kebab. Branża gastronomiczna mocno ucierpiała na lock down.

Szymon Hołownia ma duże ego, większe ma tylko Lech Wałęsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?