W skrócie:
Rolada biszkoptowa, która zawsze się udaje
Rolada biszkoptowa to pyszne ciasto, które można przygotować na wiele sposobów. Mam dla ciebie przepis na wyśmienitą roladę truskawkową. To delikatny i wilgotny biszkopt z pysznym kremem ze śmietanki, serka mascarpone i zmiksowanych truskawek. Takie ciasto zachwyca smakiem i wyglądem. Możesz zrobić je na prezent dla swoich bliskich lub podać na specjalną okazję. Jest delikatne, idealnie słodkie i owocowe.
Zobacz w galerii, jak szybko i prosto możesz przygotować pyszną roladę truskawkową.
Przepis na roladę truskawkową
czas przygotowania: 20 minut + pieczenie 15 minut + wystudzenie i udekorowanie ciasta
porcja na: dużą blachę (z piekarnika)
poziom trudności: łatwy
Składniki:
biszkopt:
- 5 jajek
- 5 łyżek mąki pszennej,
- 5 łyżek cukru,
- 2 łyżki zimnej wody,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka octu,
- 1 łyżeczka esencji waniliowej lub cukru waniliowego,
krem:
- 150 ml śmietanki 36%,
- 250 g sera mascarpone,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżeczka esencji waniliowej lub cukru waniliowego,
- 200 g truskawek + kilka truskawek do dekoracji.
- opcjonalnie kilka listków mięty do dekoracji.
Jak zrobić roladę truskawką?
- Oddziel żółtka od białek.
- Białka ubij z cukrem na sztywną pianę.
- Żółtka wymieszaj z proszkiem do pieczenia i octem.
- Zmniejsz obroty miksera i dodaj żółtka do piany z białek oraz wanilię.
- Na koniec wsyp mąkę.
- Przełóż ciasto do dużej blaszki (od piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw do nagrzanego na 160 stopni piekarnika i piecz ok. 15 minut.
- Jeszcze ciepłe ciasto delikatnie zdejmij z papieru do pieczenia, przykryj drugim arkuszem papieru do pieczenia i zwiń w roladę. Odstaw do wystygnięcia.
- Truskawki dokładnie umyj i odetnij szypułki.
- Połowę zmiksuj lub rozgnieć widelcem, resztę zostaw do dekoracji.
- Ubij śmietankę z cukrem pudrem i wanilią. Dodaj serek i rozdrobnione truskawki, wymieszaj. Odrobinę kremu odłóż do dekoracji.
- Ciasto rozłóż na płasko, posmaruj kremem i zwiń w roladę.
- Udekoruj wierzch ciasta kremem, truskawkami i np. listkami mięty.
- Podawaj ciasto dobrze schłodzone.
Czytaj także: Biszkopt, który zawsze wychodzi. Przepis na idealnie wyrośnięty biszkopt do tortów. Jeden nieoczywisty składnik jest kluczowy
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Chlebek bananowy air fryer
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?