Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Sezon w okolicach Szczecinka na grzyby w pełni. Co z nimi potem zrobić? [zdjęcia]

Rajmund Wełnic
Rajmund Wełnic
Opieńka ciemna po cygańsku
Opieńka ciemna po cygańsku Beata Bilska-Zaleska
Sezon na grzyby w tym roku z powodu suchego września rozpoczął się później niż zwykle. Ale w końcu w szczecineckich lasach rozpoczęło się jesienne grzybobranie. W domowej spiżarni Beaty Bilskiej-Zaleskiej, pasjonatki grzybobrania rodem ze Szczecinka, nie znajdziecie tylko borowika w occie.

Wyprawa do lasu - nie tylko w okolicach Szczecinka - o tej porze to niemal gwarancja udanego grzybobrania, a gdy nie dopisze szczęście to chociaż miły wypoczynek na łonie natury. Po powrocie do domu z koszem pełnym grzybów zastanawiamy się co z nimi począć? Rozwiązania mniej oczywiste niż marynowanie podpowiada Beata Bilska-Zalewska.

- Przez ostatnie miesiące pokazywałam kolorowe grzyby w koszach, a dzisiaj pokażę co się z nimi dzieje dalej

– pisze

Beata Bilska-Zaleska

, znany grzyboznawca rodem ze Szczecinka, twórca majacej ponad 60 tysiecy członków fejsbukowej bruby „Grzyby, grzybiarze, grzybobranie.

To przetwory przygotowane na przyszłoroczny jarmark na zlocie grzybiarzy. - Część dla rodziny i przyjaciół, no i trochę dla nas – dodaje pani Beata.

CZYTAJ TEŻ:

Oczywiście część ląduje w słoikach w tradycyjnej zalewie octowej (ale z nieoczywistej). Cóż można wyczarować w kuchni do domowej spiżarki? Kolczaka rudawego w zalewie słodko-kwaśnej. Panierowane czubajki w zalewie octowej. Pasztet z opieniek. Siedziunia sosnowego w zalewie octowej. Łuskwiaka zmiennego z zalewie miodowej. Pieprznika trąbkowego w zalewie curry (tudzież w solance). Muchomora rdzawobrązowego (i czerniewiejącego) w zalewie octowej. Lakówkę ametystową w zalewie słodko-kwaśnej. Kolczaka rudawego w takiej samej zalewie. Piestrzycę kędzierzawą i zatokową w zalewie słodko-kwaśniej. Opieńkę ciemną (i boczniaka) po cygańsku. Galaretka kolczastego w zalewie słodko-kwaśnej…

Beata Bilska-Zaleska przypomina, że zbierać można grzyby, które nie są objęte ochroną gatunkową. W Polsce przetwarzać na sprzedaż można 47 grzybów.

To naturalnie nie zamyka listy grzybów jadalnych, niektórych przepysznych. Ale mniej znanych i zbieranych przez wytrawnych znawców i koneserów.

CZYTAJ TEŻ:

od 7 lat
Wideo

Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na szczecinek.naszemiasto.pl Nasze Miasto