W skrócie
Smakowite kotlety z kalafiora to zdrowa i smaczna alternatywa dla tradycyjnych kotletów mięsnych. Ich przygotowanie jest banalnie proste, a składniki na wyciągnięcie ręki. Dzięki temu przepisowi przemycisz porcję warzyw nawet niejadkom. Przy tym możesz ją wzbogacić o dodatek rozkruszonego sera feta, startą mozzarellę lub ser cheddar. Każdy z nich doda smaku i nieznacznie zmieni strukturę usmażonego dania.
Kotlety z kalafiora – prosty przepis na obiad
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
1 średni kalafior,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
2 jajka,
1/2 szklanki zmielonych płatków owsianych,
1/4 szklanki mąki kukurydzianej,
1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki,
sól i pieprz do smaku,
80 ml oleju rzepakowego do smażenia.
Jak zrobić kotlety z kalafiora?
Sposób przygotowania:
Na początku umyj dokładnie kalafiora, podziel na różyczki i ugotuj w osolonym wrzątku przez 10 minut.
Gdy kalafior będzie lekko twardy, odcedź go, przełóż do miski i odstaw do wystudzenia.
Letniego kalafiora rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków, posiekaj nożem lub zetrzyj na tarce do warzyw z dużymi oczkami.
Cebulę posiekaj na drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę.
Oba warzywa dodaj do rozkruszonego kalafiora.
Do warzyw wbij jajka, zmielone płatki owsiane, mąkę kukurydzianą i posiekaną natkę pietruszki.
Dosyp sól i pieprz, a następnie dokładnie wymieszaj dłońmi.
Z masy formuj kotlety z kalafiora, które zmieszczą się w zagłębieniu dłoni.
Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej rzepakowy na średniej mocy palnika.
Domowe kotlety z kalafiora smaż z obu stron, aby były złociste, zwarte i chrupiące.
Usmażone kotlety z kalafiora odkładaj na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Gotowe kotlety kalafiorowe są gotowe do podania.
Dodatki do kotletów z kalafiora
Chrupiące kotlety z kalafiora znakomicie smakują podane z domową mizerią. Przydaje się także do nich sos czosnkowy na bazie jogurtu. Możesz podawać je kaszą gryczaną, purée ziemniaczanym, upieczonymi ziemniakami. Polecam zjeść je z surówką z młodej kapusty, a także używać ich jako zamiennik burgerów. W ten sposób zjesz pyszny wegetariański obiad dla całej rodziny.
Mam nadzieję, że to danie przypadnie ci do gustu i zechcesz je przyrządzić na letni obiad.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Chlebek bananowy air fryer
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?