Słynny miód drahimski (nazwa pochodzi od historycznej miejscowości Drahim – dziś Stare Drawsko – na przesmyku między jeziorami Żerdno i Drawsko koło Czaplinka) znalazł uznanie wśród autorów internetowego atlasu tasteatlas.com promującego lokalne specjały z całej Europy. Wyróżnienie tym większe, bo z całej Polski – gdzie przecież nie brakuje tradycyjnego jedzenia – na mapie umieszczono około 200 produktów. Z Pomorza Zachodniego jednak jeszcze tylko szczecińskie paszteciki.
Miód drahimski od roku 2006 jest na liście produktów tradycyjnych, a pięć lat później Unia Europejska objęła to tzw. chronionym oznaczeniem geograficznym. To miód zbierany w gminach Czaplinek, Wierzchowo, Barwice i Borne Sulinowo. Występuje w pięciu odmianach: miód gryczany jest ciemnobrązowy i ma gruboziarnistą konsystencję oraz ostry, intensywny, cierpki smak. Miód wrzosowy ma barwę od bursztynowej do pomarańczowej, ma gęstą galaretowatą konsystencję i słodki, intensywny, lekko gorzki smak. Miód rzepakowy jest prawie bezbarwny, ma lepką konsystencję i łagodny, delikatny, lekko gorzki smak. Miód lipowy ma kolor od zielonego do bursztynowego, ma ziarnistą konsystencję oraz ostry i gorzki smak. Miód wielokwiatowy, o barwie od bladokremowej do jasnobrązowej, o rzadkiej, lepkiej konsystencji i zmiennym nektarze, zwykle o łagodnym i słodkim smaku.
Reklamy "na celebrytę" - Pismak przeciwko oszustom
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?