Ogólnopolski Konkurs Producentów Bydła Mięsnego to przedsięwzięcie o cyklicznym charakterze, finansowane z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego. Patronat honorowy nad konkursem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Do głównych celów konkursu należy wyłonienie najlepszych producentów bydła mięsnego z terenu całej Polski. Konkurs ma też na celu integrację środowiska hodowców bydła mięsnego i opasowego oraz promocję dobrych praktyk w zakresie zrównoważonej produkcji i upowszechnianie najnowszej wiedzy o opasie bydła i hodowli bydła ras mięsnych.
Nagroda dla kusowskiego gospodarstwa prowadzonego przez Krzysztofa Kucharskiego i jego synów to docenienie ich pracy. Krzysztof Kucharski to nie tylko hodowca i rolnik, ale także sołtys Kusowa i radny gminny. Otrzymanego wyróżnienia pogratulował mu na sesji Rady Gminy wójt Ryszard Jasionas.
Wyróżnienie zostało wręczone podczas X Forum Sektora Wołowiny, które odbyło się w Warszawie. Państwo Kucharscy zostali docenieni w kategorii – producent odsadków. Są to 7-8-miesięczne byczki rasy mięsnej Limousine, w której specjalizuje się gospodarstwo państwa Kucharskich, którzy w sumie uprawiają około 400 hektarów. - Co roku do dalszej hodowli odsprzedajemy od 150 do 170 sztuk – mówi Krzysztof Kucharski. - To spora ilość, ale jurorzy bardziej oceniają jakość bydła.
CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?