Koło gospodyń wiejskich w Łubowie w ramach realizacji projektu „Z lasu, z pola i z ogrodu – z naturą nam po drodze” zorganizowało wyjazd na warsztaty pieczenia chleba do gospodarstwa biodynamicznego Juchowo. Uczestnicy wydarzenia poznali etapy wypieku chleba, niezbędne proporcje, zapoznali się także ze sposobem wyrabiania ciasta. Warsztaty zostały urozmaicone o prelekcję dotyczącą rodzajów zbóż, uczestnicy poznali najstarsze odmiany oraz różne typy mąk powstałe z danych gatunków. Degustacja serów i chleba wytwarzanego w Juchowie była miłą niespodzianką dla kubków smakowych. Oczekiwanie na wypiek chleba wypełnił spacer po gospodarstwie i zapoznanie się z ekologicznym podejściem do chowu zwierząt i upraw w gospodarstwie.
W warsztatach uczestniczyły dzieci i dorośli, była to okazja do wspólnego spędzenia czasu. Z warsztatów skorzystały także dzieci ze świetlicy środowiskowej w Łubowie pod opieką pani instruktor. Piękna pogoda sprzyjała pouczającej wycieczce. Uczestnicy zabrali ze sobą do swoich domów bochenek samodzielnie wykonanego chleba, zakwas chlebowy oraz ekologiczną torbę na zakupy.
- Podziękowania należą się pracownikom Juchowo FARM - pani Danucie Sałagan za przygotowanie warsztatów i oprowadzenie po gospodarstwie, a piekarzowi, panu Janowi Kuhnke ze przekazanie cennej wiedzy o wypieku chleba - piszą organizatorzy.
Projekt realizowany dzięki środkom pozyskanym z grantu „Moje miejsce na Ziemi” Fundacji ORLEN – tytuł projektu „Z lasu, z pola i z ogrodu – z naturą nam po drodze!”.
Konto Amazon zagrożone? Pismak przeciwko oszustom
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?